Pikkujoulukausi on kiireistä aikaa, jolloin helpot ruokaratkaisut ovat arvossaan. Valmiit ruoat tarjoavat mainiosti aikaa säästävän vaihtoehdon ilman laadusta tinkimistä. Perinteiset joululaatikot, kylmät ja lämpimät alkupalat sekä valmiit liharuoat sopivat erinomaisesti pikkujouluihin. Kotimaisten valmistajien laatikkoruoat tuovat juhlapöytään aidon joulun maun ilman tuntien työtä keittiössä. Tässä kattava opas helppojen pikkujouluruokien valintaan.
Millaisia valmiita ruokia kannattaa tarjota pikkujouluissa?
Pikkujouluissa kannattaa tarjota perinteisiä joululaatikoita, laadukkaita alkupaloja, valmiita liharuokia ja helppoja jälkiruokia. Suomalaiseen pikkujoulupöytään kuuluvat olennaisesti perinteiset joululaatikot, jotka tuovat tuttuja makuja ja joulutunnelmaa. Valmiit laatikkoruoat kuten perunalaatikko, lanttulaatikko ja porkkanalaatikko ovat erinomaisia valintoja, jotka säästävät aikaa mutta eivät tingi laadusta.
Laatikkoruokien lisäksi valmiita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi:
- Kylmät alkupalat: valmiit sillilajitelmat, kalaruoat ja kasvispasteijat
- Lämpimät liharuoat: valmiit karjalanpaistit, porsaan- tai kalkkunafileet
- Jälkiruoat: valmiit joululeivosten lajitelmat tai pakastetut jälkiruoat
Kiireiseen pikkujouluaikaan Kruunu Herkun laatikkoruoat tuovat pöytään kotimaisen joulun maun. Näin saat tarjolle aitoa jouluruokaa ilman pitkiä valmistusaikoja tai monimutkaisia reseptejä – voit keskittyä juhlatunnelman luomiseen ja vieraiden viihtymiseen.
Miten perinteisiä joululaatikoita voi hyödyntää pikkujouluissa?
Perinteisiä joululaatikoita voi hyödyntää pikkujouluissa monipuolisesti niin noutopöydän osana kuin istuvan illallisen lisukkeina. Ne tuovat juhlapöytään välittömästi tunnistettavan joulun tunnelman ja maun. Perunalaatikko, lanttulaatikko ja porkkanalaatikko muodostavat klassisen kokonaisuuden, joka sopii täydellisesti pikkujouluihin.
Buffet-tyyppisessä tarjoilussa laatikkoruoat toimivat erinomaisesti, kun ne asetellaan houkuttelevasti esille lämpöhauteisiin. Istuvassa illallisessa joululaatikoita voi tarjoilla pääruoan lisukkeina – ne sopivat täydellisesti esimerkiksi kinkun, kalkkunan tai karjalanpaistin kanssa.
Kruunu Herkun laatikkoruoat tuovat juhlapöytään aidon kotimaisen maun ilman tuntien valmistusaikaa. Niiden avulla voit tarjota perinteisen joulumenun myös arki-iltoina järjestettävissä pikkujouluissa, kun aikaa ruoanlaittoon on rajoitetusti. Laatikkoruoat sopivat myös erilaisiin ruokavalioihin, sillä monet niistä ovat luonnostaan laktoosittomia tai gluteenittomia.
Kuinka paljon valmisruokaa tarvitaan pikkujouluissa per henkilö?
Pikkujouluissa tarvitaan tyypillisesti 300-500 grammaa valmisruokaa per henkilö, kun kyseessä on buffet-tyyppinen tarjoilu. Laatikkoruokia kuten perunalaatikkoa, lanttulaatikkoa ja porkkanalaatikkoa kannattaa varata noin 100-150 grammaa kutakin per vieras, jos tarjolla on muitakin ruokalajeja.
Annoskokojen suuntaa-antava ohjeistus pikkujouluihin:
- Joululaatikot: 100-150 g/henkilö/laatikko
- Liharuoat (pääruoka): 150-200 g/henkilö
- Kalaruoat: 100-150 g/henkilö
- Alkupalat: 50-100 g/henkilö/laji
Kruunu Herkun joululaatikot ovat saatavilla päivittäistavarakaupoista, mikä helpottaa sopivan määrän hankintaa erikokoisiin juhliin. Pienempiin pikkujouluihin sopivat 500 gramman pakkaukset, kun taas isompiin tilaisuuksiin voit hankkia palvelutiskistä tarvitsemasi määrän. Suunnittelussa on hyvä huomioida vieraiden mieltymykset ja varautua hieman enemmän suosituimpia laatikkoruokia – näin varmistat, että kaikille riittää lempiherkkuja.
Miten valmiit ruoat säästävät aikaa pikkujoulujen järjestämisessä?
Valmiit ruoat säästävät merkittävästi aikaa pikkujoulujen järjestämisessä poistamalla tarpeen pitkille esivalmisteluille ja ruoanvalmistukselle. Perinteisten joululaatikoiden valmistaminen alusta alkaen vie useita tunteja, kun taas valmiiden laatikkoruokien lämmitys onnistuu alle tunnissa.
Pikkujoulujen järjestämisen ajankäyttö tehostuu valmiiden ruokien avulla monin tavoin:
- Raaka-aineiden hankinta ja esikäsittely jää pois
- Ruoanvalmistuksen vaatimat tunnit vapautuvat muuhun valmisteluun
- Keittiötyöskentely yksinkertaistuu huomattavasti
- Tarjoiluastioiden ja koristeiden valmisteluun jää enemmän aikaa
Kruunu Herkun laadukkaat laatikkoruoat tarjoavat parhaan kompromissin ajan säästämiseksi laadusta tinkimättä. Ne valmistetaan laadukkaista raaka-aineista ja tarjoavat perinteisen maun ilman tuntien työmäärää. Näin voit keskittyä pikkujouluissa tärkeimpään – vieraiden viihtymiseen ja juhlatunnelman luomiseen.
Voiko valmiita aterioita personoida pikkujouluja varten?
Valmiita aterioita voi ehdottomasti personoida pikkujouluja varten tyylikkääksi ja yksilölliseksi kokonaisuudeksi. Laatikkoruokien kuten perunalaatikon, lanttulaatikon ja porkkanalaatikon ulkonäköä ja makua voi helposti muokata pienillä lisäyksillä ja tarjoilutavoilla, jolloin niistä tulee osa ainutlaatuista juhlakokonaisuutta. Muista kuitenkin huomioida erityisruokavaliot.
Helppoja tapoja personoida valmiita aterioita pikkujouluihin:
- Tarjoile laatikkoruoat kauniissa keramiikka-astioissa metallisten tarjoiluastioiden sijaan
- Koristele perunalaatikko pienellä määrällä tuoreita yrttejä kuten timjamia
- Lisää porkkanalaatikon pinnalle hieman paahdettuja pähkinöitä tai siemeniä
- Koristele lanttulaatikko hienonnetulla muskottipähkinällä tai ripottelemalla pinnalle hieman kauraleipäkrutonkeja
- Yhdistele Kruunu Herkun laatikkoruokia omien lisäkkeiden ja kastikkeiden kanssa
Valmiit ateriat voivat toimia myös hyvänä pohjana, jonka päälle rakennat persoonallisen menun. Voit esimerkiksi täydentää Kruunu Herkun perinteisiä joululaatikoita itse tehdyllä erikoiskastikkeella, tarjota niiden rinnalla omaa erikoisuuttasi tai yhdistää niitä modernimpiin makuihin. Näin saat pikkujoulumenuun sekä perinteisen joulun maun että oman persoonallisen twistin.
Jouluruokiamme löytyy jo nyt ruokakauppojen palvelutiskeiltä. Viikosta 50 alkaen tuotteet ovat saatavilla päivittäistavarakaupoissa kuluttajapakkauksina ympäri Suomen.