Parhaat helpot ruoat pikkujouluihin kiireisille järjestäjille

Pikkujoulujen järjestäminen ei vaadi tuntien työtä keittiössä. Helpot ruoat pikkujouluihin ovat usein juuri niitä, jotka saavat eniten kehuja vierailta. Nykyään on saatavilla laadukkaita valmisvaihtoehtoja, jotka maistuvat kotitekoisilta. Parhaimmillaan pikkujoulutarjoilut yhdistävät perinteisiä joulumakuja moderneihin annoksiin, jotka voidaan valmistella etukäteen. Näin sinäkin pääset nauttimaan juhlista sen sijaan, että viettäisit koko illan keittiössä.

Mitä helppoja ruokavaihtoehtoja pikkujouluihin suositellaan kiireisille järjestäjille?

Kiireisille pikkujoulujen järjestäjille suositellaan ruokia, jotka voidaan valmistella etukäteen tai koota nopeasti juuri ennen tarjoilua. Valmiit laatikkoruoat, kylmänä tarjottavat cocktail-palat, helpot dippikastikkeet, täytetyt voileivät ja pienet suolaiset piirakat ovat erinomaisia vaihtoehtoja, jotka miellyttävät vieraita ilman tuntien keittiötyöskentelyä.

Kylmäpöytä on pikkujoulujen klassikko, jonka voi koota pääosin valmiista aineksista. Silliperunat, graavilohi, erilaiset juustot ja paahdetut leivät ovat helppoja mutta näyttäviä vaihtoehtoja. Perinteiset jouluruoat toimivat myös pienoiskoossa: miniglögijuustokakut, piparkakkupohjaiset suolapalat tai kinkkuvoileivät tuovat juhlatunnelmaa.

Lämpimistä ruoista kannattaa suosia sellaisia, jotka pitävät lämpönsä pitkään ja maistuvat jopa paremmilta seuraavana päivänä. Valmiit laatikkoruoat kuten perunalaatikko ovat erinomainen vaihtoehto, sillä ne ovat helppo lämmittää ja tarjoilla suurellekin joukolle. Lisäksi ne tuovat pöytään aitoa joulun makua ilman tuntien hääräämistä keittiössä.

Miten suunnittelet pikkujoulutarjoilut ilman stressiä?

Stressittömät pikkujoulutarjoilut syntyvät hyvällä suunnittelulla ja järkevillä valinnoilla siitä, mitä teet itse ja mitä ostat valmiina. Aloita listaamalla tarjoilut ja jakamalla ne valmistusaikataulun mukaan: mitä voit tehdä päiviä etukäteen, mitä edellisenä päivänä ja mitä viimeistellään juuri ennen juhlia. Tasapainota itse tehdyt ja valmiit tuotteet niin, että nautit myös itse juhlista.

Etukäteen voit valmistaa tai hankkia:

  • Jälkiruoat (kakut, pikkuleivät, suklaakonvehdit)
  • Kylmät alkupalat ja dippikastikkeet
  • Valmiit laatikkoruoat, kuten Kruunu Herkun peruna-, porkkana- ja lanttulaatikko, jotka tarvitsevat vain lämmityksen
  • Juomat ja niiden tarjoiluastiat

Juuri ennen juhlia viimeistele vain ne ruoat, jotka on pakko tehdä tuoreina. Valmista myös selkeä aikataulu siitä, milloin mikäkin ruoka laitetaan esille tai uuniin. Buffet-tyylinen tarjoilu on armollisin järjestäjälle, sillä ruokia voi lisätä pöytään sitä mukaa kun edelliset loppuvat.

Muista myös suunnitella tarjoilupöytä etukäteen ja varata riittävästi astioita ja tarjoiluvälineitä. Näin säästyt viime hetken improvisaatiolta ja voit keskittyä vieraisiin.

Kuinka paljon ruokaa tarvitaan pikkujouluihin per vieras?

Pikkujouluissa ruoan määrä riippuu tilaisuuden ajankohdasta ja kestosta. Nyrkkisääntönä voit laskea cocktail-tyylisessä tilaisuudessa 5-8 suupalaa vierasta kohden tunnissa. Pidemmässä tilaisuudessa, joka korvaa aterian, suunnittele 12-15 suupalaa per vieras. Buffet-tyylisessä ruokailussa laske noin 100-150 grammaa pääruokaa ja 2-3 eri lisäkettä per vieras.

Määrät ruokatyypeittäin:

  • Alkupalat ja dippivihannekset: 100g per vieras
  • Salaatit: 80-100g per vieras
  • Pääruoka: 150-200g per vieras (jos tarjoillaan buffet-ateriana)
  • Laatikkoruoat: 100-150g per vieras per laatikkotyyppi
  • Leivät ja levitteet: 1-2 palaa per vieras
  • Jälkiruoka: pieni annos tai 2-3 pikkumakeaa per vieras

Juomien osalta laske alkoholittomia juomia noin litra per vieras koko tilaisuuden ajalle. Viiniä varten varaa noin puoli pulloa per vieras, jos kyseessä on illallinen. Glögiä varten laske 2-3 kuppia per vieras.

Budjettiystävällinen tapa on panostaa muutamaan näyttävään pääruokaan ja täydentää tarjoilua edullisemmilla lisukkeilla. Esimerkiksi yksi laadukas liha- tai kalavaihtoehto ja sen rinnalle runsaasti kasvislisäkkeitä ja leipää.

Mitkä ovat parhaita viime hetken pelastajia pikkujoulujen ruokatarjoiluun?

Pikkujoulujen viime hetken pelastajia ovat valmiit laatikkoruoat, pakasteesta nopeasti sulatettavat cocktail-palat, tuorejuustotahnat, leikkeleet ja juustot. Nämä toimivat, kun aikaa on vähän tai vieraita tulee odotettua enemmän. Kaupan palvelutiskiltä saat nopeasti valmiita salaatteja ja kylmiä ruokia, jotka vain asetellaan omiin tarjoiluastioihin.

Nopeita pelastajia äkillisiin tilanteisiin:

  • Pakastepizzat leikattuna cocktailpaloiksi ja koristeltuna tuoreilla yrteillä
  • Valmiit lanttu- ja porkkanalaatikot, jotka vain lämmitetään
  • Tortillat täytettynä mitä jääkaapista löytyy ja rullattuna
  • Dippikasvikset kaupan valmiiksi pilkotusta valikoimasta
  • Kreikkalainen salaatti, jonka saat kokoon minuuteissa
  • Leipäkori erilaisia leipiä ja valmiita levitteitä

Erityisruokavalioiden äkillisiin haasteisiin toimii parhaiten yksinkertaisuus: tarjoa ainakin yksi selkeästi vegaaninen, gluteeniton ja laktoositon vaihtoehto. Monissa valmiissa laatikkoruoissa, kuten Kruunu Herkun laatikoissa, on jo huomioitu yleisimmät erityisruokavaliot, joten ne ovat turvallisia vaihtoehtoja.

Muista myös, että jälkiruoissa jäätelö tai sorbet pelastaa monta tilannetta, sillä niissä on usein vaihtoehtoja eri ruokavalioihin. Koristele hedelmillä tai kekseillä niin saat nopeasti näyttävän jälkiruoan.

Miten yhdistät perinteiset jouluruoat moderneihin pikkujoulutarjoiluihin?

Perinteiset jouluruoat voi tuoda moderneihin pikkujoulutarjoiluihin pienoiskoossa tai uudella tarjoilutavalla. Tarjoile perinteisiä makuja pieninä annospaloina, shot-laseissa tai cocktailtikkuihin koottuina. Näin klassikotkin saavat uuden, trendikkään ilmeen ja ovat helpompia nauttia seisovassa pöydässä.

Toimivia ideoita perinteisten jouluruokien modernisointiin:

  • Perinteinen kinkkutäyte pienissä voileipäkakuissa tai cocktailpalaleivissä
  • Rosollin ainekset tarjottuna salaattibaarityylisesti, jolloin jokainen voi koota oman versionsa
  • Porkkanalaatikko tarjottuna pikareissa tai shotteina, päällä ripaus paahdettuja pähkinöitä
  • Jouluiset maut kuten kardemumma, kaneli ja inkivääri modernissa cocktailissa
  • Perinteisen glögin ainekset jälkiruokana, kuten glögijäätelö tai -sorbetti

Myös perinteisiä laatikoita voi tarjoilla uudella tavalla. Esimerkiksi perunalaatikkoa voi tarjota pienissä annoksissa yhdistettynä moderniin lisäkkeeseen kuten granaattiomenan siemeniin tai friteerattuun salvian lehteen. Tai kokeile muokata reseptiä hieman: porkkanalaatikkoon ripaus appelsiinin kuorta tai lanttulaatikkoon hieman inkivääriä.

Muista, että ruoan esillepano on puoli ruokaa. Perinteiset herkut näyttävät moderneilta, kun tarjoilet ne tyylikkäillä tarjoiluastioilla ja kiinnität huomiota väreihin ja asetteluun. Ruokalajien nimeäminen hauskoilla tai kuvaavilla nimillä lisää myös niiden houkuttelevuutta.

Tasapainota menu niin, että se sisältää sekä tuttuja klassikoita että yllättäviä makuyhdistelmiä. Näin jokainen vieras löytää jotain mieleistä, mutta saa myös uusia makuelämyksiä pikkujouluista.

Jouluruokiamme on saatavilla päivittäistavarakaupoista. Viikosta 50 alkaen löydät kuluttajapakatut joululaatikkomme sekä rosollit kauppojen hyllyiltä ympäri Suomen.